Organiserad brottslighet har länge varit ett samhällsproblem, men under de senaste åren har vi alltmer börjat förstå hur djupt rotad den faktiskt är – inte bara på gator och i kriminella miljöer, utan också inne i våra myndigheter, politiska organ och rättsvårdande instanser. Det är här de verkligt skrämmande möjliggörarna finns: insiders och infiltratörer som agerar i det tysta och underminerar det system de är satta att skydda.
Dessa individer befinner sig ofta i nyckelpositioner inom organisationer med stort samhällsförtroende – Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Skatteverket, Tullverket och Försäkringskassan, för att nämna några. De kan vara administrativ personal, utredare, beslutsfattare eller till och med högt uppsatta chefer. Gemensamt är att de har tillgång till känslig information, system och processer som – om de missbrukas – kan få förödande konsekvenser.
Det handlar om mycket mer än läckta uppgifter. Det handlar om möjligheten att manipulera rättsprocesser, påverka beslutsvägar, lägga ner utredningar, försvåra gripanden, sabotera bevisning eller flytta resurser så att kriminella intressen gynnas. Det är ett osynligt maktspel som pågår bakom kulisserna, ofta utan att upptäckas förrän skadan redan är skedd.
Infiltration sker inte bara inom rättsväsendet. Även inom politiken har vi sett tendenser där personer med kopplingar till kriminella nätverk tar sig in i beslutsfattande positioner. Genom kommunpolitiken, nämnder eller andra förvaltningsorgan kan de påverka allt från markfrågor och upphandlingar till sociala insatser – vilket ger de kriminella nätverken ett slags skenlegitimitet och en plattform att agera ifrån.
Motiven bakom dessa förräderier varierar. I vissa fall är det ren girighet – stora pengar erbjuds för en nyckeluppgift eller ett avgörande beslut. I andra fall handlar det om rädsla – hot om våld mot en själv eller ens familj. Och ibland är det lojalitet mot gamla kontakter, släktskap eller kopplingar till samma miljöer som de man egentligen ska bekämpa.
Jag har själv bevittnat detta på nära håll. Jag har sett tidigare kollegor – en gång engagerade, pålitliga och principfasta – långsamt glida in i gråzoner som med tiden förvandlades till direkta lojalitetsbrott. Det börjar ofta subtilt. Kanske med en förfrågan, en läckt uppgift, ett val att titta åt ett annat håll. Men snart är man fast. Och när tilliten en gång är bruten, är skadan inte bara personlig – den är systemhotande.
I de krypterade chattar som polisen har lyckats komma åt genom internationella samarbeten – som EncroChat och Sky ECC – framkommer en obehaglig sanning: insiders är inte bara en möjlighet för nätverken, de är en del av affärsmodellen. Positioner säljs för höga belopp, och personer med rätt access värderas lika högt som vapen och narkotika. Det är en marknad där lojalitet kan köpas, och där våra myndigheter blir verktyg i händerna på organiserad brottslighet.
Vi måste våga prata om detta. Inte för att peka ut individer, utan för att skydda det som är kärnan i vår demokrati – förtroendet för våra institutioner. Vi behöver ökad kontroll, större transparens och en kultur där visselblåsare får stöd och skydd. Men framför allt behöver vi modet att se och erkänna att hotet finns – även där vi minst anar det.
Insiders och infiltratörer inom rättsvårdande myndigheter
https://www.dn.se/sverige/han-ska-motverka-att-kriminella-varvar-poliser/
Infiltratörer i förvaltningar – Kristoffer Samsing – Kristoffer Samsing
#OtillåtenPåverkan #Infiltration #Möjliggörare #BETE #OrganiseradBrottslighet #KristofferSamsing Kristoffer Samsing
Insiders och infiltratörer inom rättsvårdande myndigheter
Leave A Comment